JARC - Joves Agricultors i Ramaders de Catalunya

Joves Agricultors i Ramaders de Catalunya

Actualitat

05/06/2015 - JARC-COAG assessora per produir carn de màxima qualitat i saber-la vendre

XV Jornada de la Vedella a Girona

  • L’organització agrària ofereix als ramaders informació tècnica destacada per millorar els sistemes de producció de la carn de qualitat, i saber usar les tècniques de màrqueting i venda directa més efectives.
  • Reclama que la reducció progressiva dels ajuts directes adreçats a productors de vaquí, que s’estima que serà d’un 44% entre 2015 i 2020, ha d’estar compensada amb un major suport econòmic per la producció (ajuts acoblats), sense oblidar línies que recolzin la qualitat.
  • Informen que el DAAM ha fet públic que l’any 2014 a Catalunya hi havia 2.527 explotacions de boví de carn, un 17% menys que el 2009. Per províncies, la reducció més considerable ha estat a la demarcació de Barcelona amb gairebé un 29% d’explotacions, seguida de Girona, amb gairebé un 21% menys. (més dades a sota referides a altres províncies o al nombre d’animals).

JARC-COAG ha celebrat aquest matí la XV Jornada de la Vedella a Girona, en la qual  han participat un centenar de persones. El Cap sectorial del vaquí de carn, Joan Carles Massot, ha obert l’acte destacant la importància d’oferir als ramaders les eines necessàries per aconseguir una millora contínua, en aquest cas centrada en la producció i comercialització de carn de qualitat.

D’altra banda, ha reclamat novament al Departament d'Agricultura que ha de compensar els perjudicis que la reforma de la normativa d’ajuts europea (PAC) ocasionarà als productors de vaquí de carn intensiu de Catalunya. JARC-COAG estima que aquests ramaders patiran una reducció progressiva dels ajuts directes del 44% entre 2015 i 2020, i reclama que aquesta retallada es compensi assegurant un major suport econòmic per la producció (ajuts acoblats), sense oblidar línies que recolzin la carn de màxima qualitat.

Iniciant les ponències tècniques, Octavio Catalán, nutreòleg expert en alimentació bovina, ha introduït una idea bàsica: qualsevol model productiu, sigui extensiu o intensiu, pot ser igualment vàlid per obtenir carn de qualitat. I per demostrar-ho, ha exposat els factors determinants de la millora, que son la raça de l’animal, les condicions sanitàries de l’explotació i el benestar i l’alimentació del bestiar, especificant com s’hi pot incidir d’una forma més eficient.

Mireia Medina, subdirectora general d’Indústries i Qualitat Agroalimentàries del DAAM, ha exposat la normativa que actualment afecta a l’etiquetatge de la carn de boví, incidint en que el Departament i el sector vetllen per oferir als consumidors una identificació del producte objectiva, verificable i de fàcil comprensió, i que també serveixi per diferenciar la qualitat i seguretat oferta pels productes catalans.

I per als ramaders que progressivament s’han anat introduint en la comercialització directa dels seus productes, en Salvador Arbós, periodista, escriptor i foodie, ha exposat les eines de màrqueting i venda directa que es poden usar per comunicar de forma entenedora i efectiva aquelles característiques diferenciadores que conviden al consum.

Finalment, el president de JARC-COAG a Girona, Joaquim Suñer, ha destacat la importància de sumar esforços per augmentar el reconeixement de la qualitat dels productes agroalimentaris catalans arreu. Ha indicant que disposem d’una bona base, per tant, potser ens falta "creure’ns-ho més" i "vendre’ns millor", aquí i a fora. Ha agraït també el recolzament a les empreses, organitzacions i Administracions que enguany han col·laborat en aquest acte, convidant a tots els assistents a finalitzar la jornada de la millor forma possible, fent un tast de vedella de Girona.

Fes-te soci
COAG
Confederación de Mujeres del Mundo Rural
Joves Agricultors i Ramaders de Catalunya - C/ Ulldecona, 21-31 - Tel. 93 451 03 93 - Fax. 93 453 72 40 - 08038 Barcelona - info@jarc.cat