JARC - Joves Agricultors i Ramaders de Catalunya

Joves Agricultors i Ramaders de Catalunya

Actualitat

12/05/2015 - La mel xinesa de baixa qualitat inunda el mercat espanyol. El 2014, 7 de cada 10 kg introduïts a l'Estat espanyol eren de Xina

Des del 2007, les importacions del gegant asiàtic s’han multiplicat per cinc, i gairebé 7 de cada 10 kg de mel que van entrar al 2014 eren d’origen xinès.

La situació és cada vegada més preocupant perquè les importacions provinents de tercers països no compleixen amb els alts estàndards de qualitat i sanitat exigits als nostres apicultors.

En la reunió d’aquest dijous 14 de maig, els representants del sector apícola de JARC-COAG tornaran a demanar al Ministeri d’Agricultura que sigui obligatori detallar el país d’origen en l’etiquetatge, per tal de diferenciar les nostres produccions i garantir la llibertat d’elecció del consumidor.

La mel xinesa de baixa qualitat inunda el mercat espanyol. Així ho confirmen les últimes dades publicades sobre importacions de mel. El 2014, gairebé 7 de cada 10 quilos de mel que van entrara lesnostres fronteres provenien del gegant asiàtic, consolidant la tendència a l’alça que es va iniciar el 2007. Des d’aquest any, les importacions de mel xinesa s’han multiplicat per 5, superant per primera vegada les 15.000 tones en la campanya passada.

La importació d’aquesta mel suposa una competència deslleial pels apicultors espanyols, ja que la legislació xinesa permet l’ús de productes fitosanitaris i antibiòtics prohibits a la UE (durant els anys 2002, 2003 i 2004 les importacions de mel xinesa van ser prohibides a la UE perquè contenien residus d’antibiòtics), així com una contínua pressió a la baixa sobre els preus de la nostra mel en origen. Produir un quilo de mel a la UE d’acord amb els requisits de qualitat, seguretat alimentària i sanitat que exigeix la normativa comunitària té un cost que varia entre 2,29 i 6,5€/kg. Al 2014, el preu mitjà d’entrada de mel xinesa a Espanya es va situar a 1,36€/kg. 

Davant d'aquesta preocupant situació, durant la reunió d’aquest dijous 14 de maig, els representants del sector apícola de JARC-COAG reiteraran al Ministeri d’Agricultura que sigui obligatori detallar el país d’origen en l’etiquetatge per garantir la llibertat d’elecció del consumidor.

JARC-COAG fa anys que denuncia la falta de transparència que possibilita l’aplicació de la Directiva 2001/110/CE de la Mel a Espanya, ara modificada per la Directiva 2014/63/UE, ja que permet als operadors etiquetar mels de fora de la UE com a ‘barreja de mels UE-no UE’ sense concretar els països en què les mels van ser recol·lectades; o etiquetar com a ‘barreja de mels no UE’ sense indicar si la mel comercialitzada prové de Xina o de qualsevol altre país de fora de la UE. Aquesta norma va en contra del que està establert a la normativa comunitària en matèria d’etiquetatge, presentació i publicitat dels productes alimentaris, ja que les llegendes admeses per la Directiva porten a la confusió dels consumidors.

Espanya és el primer productor de mel de la Unió Europea i el 14è del món. En total, compta amb prop de 26.000 apicultors i 2,5 milions de ruscs.

Fes-te soci
COAG
Confederación de Mujeres del Mundo Rural
Joves Agricultors i Ramaders de Catalunya - C/ Ulldecona, 21-31 - Tel. 93 451 03 93 - Fax. 93 453 72 40 - 08038 Barcelona - info@jarc.cat