JARC - Joves Agricultors i Ramaders de Catalunya

Joves Agricultors i Ramaders de Catalunya

Actualitat

29/04/2015 - JARC-COAG demana a Hisenda que revisi la reducció de mòduls de l'IRPF 2014 perquè oblida o perjudica a molts productors catalans

    Ventada Lleida

Veure més informació:

Valoració Ordre reducció mòduls IRPF 2014 per circumstàncies excepcionals

L’organització agrària farà arribar un nou escrit a l'Agència Estatal d’Administració Tributària, perquè considera que la normativa que estableix la reducció de mòduls de l'IRPF per les circumstàncies excepcionals que els pagesos i ramaders han patit el 2014, ha oblidat molts productors de cereals de les províncies de Barcelona i Lleida, els arrossaires de les Terres de l'Ebre, viticultors, especialment de la província de Tarragona, i productors de fruita seca de Ponent i Tarragona.

També evidencia, que l’aplicació general per a tot l'Estat espanyol d’una reducció per les afectacions del veto rus està perjudicant especialment a productors de fruita dolça de les comarques lleidatanes de les Garrigues, la Noguera, l’Urgell o el Segrià, ja que se’ls considera unes pèrdues al voltant del 30% pel col·lapse del mercat, quan en realitat han estat entre el 60-80% per causes meteorològiques.

El passat divendres, 24 d’abril de 2015, es va publicar al BOE l’Ordre HAP/723/2015, per la qual es redueixen per al període impositiu 2014 els índex de rendiment net aplicables en el mètode d’estimació objectiva de l’Impost sobrela Rendade les Persones Físiques per a les activitats agrícoles i ramaderes afectades per diferents circumstàncies excepcionals, més conegut com la reducció de mòduls de l'IRPF 2014.

L’equip tècnic de JARC-COAG, després d’un exhaustiu anàlisi, ha constatat que el Ministeri d'Hisenda deixa penjats molts productors catalans i en perjudica d’altres, per la qual cosa farà arribar una sol·licitud de revisió a  l'Administració de l'Estat indicant el següent:

En el cas del cereal, una part important del territori afectat no ha estat recollit en l’Ordre. Es tracta d’explotacions de les comarques del Bages, el Vallès Occidental, el Vallès Oriental, el Pla d’Urgell o la Noguera, que en alguns casos patiren un 85% d’afectació en la collita per la sequera o les pluges i ventades posteriors.

El mateix ha passat en moltes zones productores de vinya, com és el cas de municipis de l’Anoia, del Baix Penedès, la Terra Alta, el Priorat o el Tarragonès, amb afectacions que ronden el 50% de la producció.

En fruita seca es deixa penjats a productors de les Garrigues i l'Alt Camp, amb afectacions del 50 i el 30%, respectivament.

Destaquen també l’oblit de l’afectació que els aiguats del desembre de l’any passat ocasionaren als productors de l'Alt Empordà, estimant minves entre el 40 i el 60% de la producció, i les pèrdues que acumulen, any rere any, les explotacions d’arròs de les Terres de l'Ebre pel caragol poma.

Finalment, evidencien que l’aplicació general per a tot l'Estat espanyol d’una reducció per les afectacions del veto rus, que estimen una minva homogènia del 30%, està perjudicant a productors de fruita dolça de les comarques lleidatanes de les Garrigues, la Noguera, l’Urgell o el Segrià, entre d’altres, que en realitat han patit pèrdues entre el 60% i el 80% per causes meteorològiques. Aquest perjudici també afecta a alguns productors d’horta o de cítrics.

Fes-te soci
COAG
Confederación de Mujeres del Mundo Rural
Joves Agricultors i Ramaders de Catalunya - C/ Ulldecona, 21-31 - Tel. 93 451 03 93 - Fax. 93 453 72 40 - 08038 Barcelona - info@jarc.cat