JARC - Joves Agricultors i Ramaders de Catalunya

Joves Agricultors i Ramaders de Catalunya

Actualitat

14/04/2015 - JARC-COAG considera que el DAAM manté una actitud irresponsable en la lluita contra el foc bacterià

    Foc bacterià

Veure més informació:

Campanya 2015 contra el foc bacterià a Catalunya

Actualment algunes comarques de Catalunya ja estan obligades a ser zona de convivència, senzillament perquè les indemnitzacions per arrencada plantejades pel DAAM eren totalment insuficients per compensar als productors les actuacions obligades de lluita que calia fer.

Tenint en compte això, i que el DAAM ha reconegut que no ha aconseguit impedir que la malaltia avancés, l’organització agrària no entén com enguany encara dediquen menys recursos humans per a prospeccions.

El Departament d'Agricultura ha fet públic que enguany només dedicarà 13 prospectors a la feina de vigilància i control del foc bacterià a Catalunya. Aquests comptaran amb la col·laboració d’uns 25 tècnics d'Associacions de Defensa Vegetal (ADV), que no es dedicaran exclusivament a la lluita, ja que només se’ls encarregarà alguns treballs concrets.

El responsable de la sectorial de fruita dolça de JARC-COAG, David Borda, considera que la reducció és incomprensible i irresponsable: "No entenem que el DAAM reconegui, durant una reunió sectorial celebrada a finals de l’any passat, que no han pogut impedir que la malaltia hagi avançat, i enguany redueixin encara més els efectius". L’any passat dedicaren a la lluita contra el foc bacterià: 13 prospectors, 9 tècnics del Servei de Sanitat Vegetal del DAAM, que hi treballaven bona part de la seva jornada laboral, i també es comptà amb la col·laboració de 19 tècnics de les ADV.

JARC-COAG reitera que caldria fer prospeccions a tota la superfície potencialment afectada de Catalunya. Consideren que fer-les aleatòriament en les zones on no s’han detectat focus anteriorment és un error, i que el DAAM està assumint un major risc de propagació de la malaltia. Indiquen que també cal tenir en compte que actualment hi ha comarques catalanes que s’han vist obligades a conviure amb el foc bacterià (Segrià, Noguera, el Plau d’Urgell, les Garrigues i l'Urgell), en les quals les mesures de lluita son menys contundents.

Finalment, David Borda reitera que el DAAM hauria de prioritzar més aquest problema, i dedicar més recursos econòmics i humans per la lluita, ja que la proliferació d’aquesta malaltia tindrà nefastes conseqüències per als pagesos catalans, especialment els de fruita i flor i planta ornamental.

Fes-te soci
COAG
Confederación de Mujeres del Mundo Rural
Joves Agricultors i Ramaders de Catalunya - C/ Ulldecona, 21-31 - Tel. 93 451 03 93 - Fax. 93 453 72 40 - 08038 Barcelona - info@jarc.cat