JARC - Joves Agricultors i Ramaders de Catalunya

Joves Agricultors i Ramaders de Catalunya

Actualitat

02/04/2015 - JARC-COAG treballa amb el DAAM les propostes de millora de la gestió de les dejeccions i la fertilització

    Bassa de purins

Veure més informació:

PROJECTE DE DECRET SOBRE FERTILITZACIÓ I GESTIÓ DE DEJECCIONS

L’organització agrària indica que cal revisar la quantitat de Nitrogen (N) que oficialment s’estableix que contenen les dejeccions de les diferents espècies ramaderes, perquè molt probablement està sobrevalorada.

Els representants de JARC-COAG també proposen ampliar el límit de les dejeccions aportades als cultius (kg N/ha). Argumenten que els rendiments dels conreus han augmentat notablement, ara assimilen més nutrients, gràcies a l’ús de noves varietats de llavors, la capacitat de fer segones collites, i les millores agronòmiques i de la gestió dels regadius.

Representants de les sectorials ramaderes i agrícoles de JARC-COAG s’han reunit amb membres dela Subdirecció d'Agricultura del DAAM, per valorar la proposta de Decret sobre fertilització i gestió de dejeccions ramaderes que actualment treballa la Conselleria, i aprofundir en les constructives propostes plantejades per l’organització agrària.

Des de JARC-COAG es fa una valoració positiva d’aquesta sessió de treball conjunta, que ha permès acordar línies de treball en l’anàlisi de les actuals condicions productives, que segons l’organització agrària evidenciaran que els paràmetres de Nitrogen actualment fixats en la gestió de les dejeccions i la fertilització estan desactualitzats.

Les principals propostes de JARC-COAG han estat:

- Revisar la quantitat de Nitrogen (N) que oficialment s’estableix que contenen les dejeccions de les diferents espècies ramaderes. Els representants de JARC-COAG consideren que aquestes estan sobrevalorades. Argumenten que tal i com s’està reduint la quantitat de Nitrogen present en les dejeccions dels porcs gràcies a canvis en la dieta, també s’està fent per a altres espècies. Afirmen que, per exemple, cal avaluar  l'impacte en la reducció de Nitrogen que comporten les millores introduïdes pels sistemesunifeed usats en l’alimentació dels remugants. Aquests permeten barrejar uniformement els diferents productes de l’alimentació animal, controlant millor la ració i la composició del que ingereix l’animal, i per tant, incidir en la quantitat de nutrients de les dejeccions.

- Ampliar el límit de les dejeccions aportades als cultius (kg N/ha), tenint en compte que els rendiments dels conreus han augmentat gràcies a l’ús de noves varietats de llavors, millores agronòmiques i de la gestió dels regadius, i la capacitat de realitzar segones collites. Per tant, actualment els cultius requereixen o assimilen més nutrients, entre ells el Nitrogen.

Els representants de JARC-COAG demanen al DAAM que continuï oferint màxim recolzament econòmic per la implantació generalitzada de noves tecnologies per la gestió de la fertilització, com son les cubes amb aplicadors i conductímetres, per poder controlar l’aportació exacta de Nitrogen al sòl. I destaquen la importància d’introduir en la línia d’ajut a les inversions (Plans de Millora), els remolcs per escampar les dejeccions, que en permeten una aplicació més eficient, que podria ser emprada també per fertilització dels fruiters amb l’ús d’un escampador lateral.

Finalment, el representant del porcí de JARC-COAG, Jaume Bernis, ha volgut destacar la bona gestió que el DAAM ha fet del suport econòmic estatal establert per adaptació dels sistemes de gestió de les dejeccions a les explotacions afectades pel tancament de les plantes de purins. 

Fes-te soci
COAG
Confederación de Mujeres del Mundo Rural
Joves Agricultors i Ramaders de Catalunya - C/ Ulldecona, 21-31 - Tel. 93 451 03 93 - Fax. 93 453 72 40 - 08038 Barcelona - info@jarc.cat